Du har ett spa i ditt skafferi

MAGISK ANANASMASK
Har huden tappat sin lyster? Prova en snäll peeling som ananas. Fruktköttet innehåller ett enzym som skonsamt löser upp smuts och döda hudceller. Det är också antiinflammatoriskt, lätt sammandragande och skönt uppfriskande.
Blanda 4 stora bitar färsk ananas, eller 1 1/2 dl krossad ananas från burk, med 3 tsk olivolja i mixern. Olivolja har läkande egenskaper och innehåller mycket E-vitamin som hjälper till att förbättra hudytan. Fördela mixen över ansiktet, lägg dig ned och vila en kvart. Skölj av masken med varmt vatten, torka lätt med en handduk och smörj in huden med din vanliga fuktcrème.

CITRONPRESS FÖR ARMBÅGARNA
Hur ofta glömmer man inte bort att smörja in armbågarna? Men det kan få trista följder. Huden där blir lätt till elefanthud: grå, mörk, trist och spricker. Hur du än smörjer så kan inte huden ta emot fukten. Lösningen heter citron. Dela en på mitten och placera vardera armbågen i var sin citronhalva. Sitt så i 5 minuter. Huden blir både mjukare och ljusare och har mycket lättare att ta till sig fuktcrème.

RENSA MED HAVREGRYN
Huden behöver lite hejarop då och då. Har du tid kan du använda den här städhjälpen en gång i veckan. Den innehåller både snällt skrubbande havregryn, som också hjälper huden att behålla sin fukt, honung som är en naturlig fuktgivare plus yoghurt som gör huden mjuk.
Krossa 1 dl havregryn och blanda i en skål med 2 tsk flytande honung plus 1/2 dl yoghurt. Fördela över ansiktet och halsen och låt sitta cirka 15 minuter. Skölj bort med varmt vatten.

HONUNGSKUR
Tala om dunderhonung! Inte nog med att det är gott i bullar, kakor och te, honung kan också göra underverk för huden. Honung både drar till sig och binder fukt i huden samtidigt som den påskyndar sårläkningsprocesser och gör ärr mindre. Honung har också visat sig vara effektivt mot lättare akne och har fördelen att inte vara uttorkande, som många andra preparat mot finnar.
Blanda 1 tsk honung, 1 tsk vegetabilisk olja och 1/2 tsk citronsaft. Smörj in armbågar, händer, hälar och alla andra ställen som känns torra. Låt sitta i cirka 10 minuter och duscha sedan av med ljummet vatten.

GÅ PÅ SMÅ MOLN-MIX
Mjuka sköna fötter får du med en mask där du blandar 2 dl salt med 1 dl olivolja. Rör ihop och massera masken på rena fötter. Dra på ett par plastpåsar och på dem ett par tjocka bomullssockor. Låt sitta cirka 1 timme så att huden får tid på sig att dra till sig mycket olja. Tvätta rent med tvål och vatten och torka torrt med en handduk, var noga mellan tårna.

BLOMSTERFLICKANS HÄNDER
Rensat i balkonglådorna? Rört om i rabatten? Med den här skrubben får du bort torr hud och ingrodd jord. Blanda 1 mogen avokado med 2 dl havregryn, 2/3 dl mandelolja och 2/3 dl olivolja. Mandelolja är inte så fet, men rik på E-vitamin och har små molekyler som lätt tränger in i huden. På apoteket finns små förpackningar som inte är så dyra. Visst kan du byta ut mandeloljan mot mer olivolja, men delar av långtidseffekten försvinner då.
Mixa till en jämn smet. Häll sakta i cirka 1 dl vatten tills konsistensen liknar tjock pudding. Du behöver inte använda allt vatten. Sprid ut smeten på händerna och massera en stund med cirklande rörelser. Skölj bort med ljummet vatten och återfukta med en handcrème.

TE FÖR TVÅ
Kalla tepåsar är inte bara svalkande och sköna för trötta ögon. De dämpar svullnader och drar ihop blodkärlen så att mörka ringar försvinner. Bäst effekt får du med örtte, till exempel kamomill eller lindblom som båda är lugnande. Låt påsarna dra i hett vatten i cirka 5 minuter för att sedan svalna. Lägger du dem i kylskåpet ett par minuter blir känslan ännu bättre. Lägg dig på ett skönt ställe och lägg påsarna som kompresser över ögonen. Ligg så i cirka 20 minuter.

GULA FÖR GLÄNSANDE HÅR
Har du inte banan och avokado hemma finns en annan effektiv inpackning för torrt och trist hår. Den är lite enklare att göra, men behöver sitta i längre tid. Blanda 1 äggula med 1/2 dl olivolja och fördela i håret. Täck med en handduksturban. Ju längre inpackningen får sitta i, desto effektivare är den. Räkna med minst en halvtimme. Använd gärna schampo när du sköljer igenom håret efteråt.

SÖT SOCKERSKRUBB
I skafferiet finns ingredienserna till en riktigt lyxig skrubbcrème. Blanda 1/2 dl strösocker med 2 tsk vegetabilisk olja och 2 tsk mjölk till en jämn crème. Använd blandningen som skrubbcrème över hela kroppen. Börja vid fötterna och sluta vid nacken. Du blir av med torr hud, döda hudceller och smuts – ny, frisk och fräsch hud kommer upp till ytan. Hoppa in i duschen och skölj bort resterna med varmt vatten. Torka med handduk och smörj in huden med en lyxig fuktcrème.


Kommentarer
Postat av: ELIN

Åh, vad många bra recept! :D

Postat av: Cassie

... läser mina tankar ? (;
http://champagne.blogg.se/281006182303_hemmaspa__shopping.html#comment

2006-10-29 @ 10:44:14
URL: http://champagne.blogg.se
Postat av: Stray

Elin: Javisst, alla är bra och jättesköna att använda.
Cassie: Haha läskigt, hade faktist inte läst det. Men där har du lite recept iallafall :D

2006-10-29 @ 10:51:57
URL: http://iamstray.blogg.se
Postat av: Nella

Oh, perfekt. Du räddade min dag!

2006-10-29 @ 13:17:11
URL: http://antonellas.blogg.se
Postat av: sandra

Såg en tjej på centralen för två timmar sedan med en vit mössa med texten: "The stray boys"

2006-10-29 @ 18:29:50
URL: http://saaandra.blogg.se
Postat av: Nina

:D Oh vad bra, detta behövs nu till hösten! Tack för tipsen! ska spara det där och testa några av dem

2006-10-29 @ 18:45:02
URL: http://nina.bloggtopp.com
Postat av: Stray

Nella: Vad kul och höra!
Sandra: Ja, jag har också sett många sådana. Har hittat en supersnygg som det står STRAY stort över mössan. Kanske är något att satsa på i vinter :D
Nina: Ja, huden får ju mycket stryk nu till hösten och vintern. Hoppas dom fungerar på din hy :)

2006-10-30 @ 12:28:31
URL: http://iamstray.blogg.se
Postat av: christoffer

tokbra "recept" ska prova redan ikväll..har varit ute efter lite billiga hemmakurer! thx

2006-11-23 @ 11:03:19
URL: http://chaeger.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback